вторник, 6 января 2015 г.

Святий вечір

Свята Вечеря вже готова. На небі появилася вечірня зоря. Батько родини засвічує свічку на столі. Ціла родина святково вбрана, спільно молиться і сідає за стіл до Святої Вечері. Батько складає цілій родині побажання. Потім говорить такі слова: "Дякуємо Богові Святому, що поміг нам дочекатися у мирі і спокої цих Божих свят. Та поможи, Боже, їх у радості відправити і від цих за рік других дочекатись. Амінь."
На Свят-вечір згадують і про тих, кого вже нема з нами, про душі покійних членів родини. Для них господиня дому відносить на покуття окрему мисочку з кутею та узваром і ставить біля дідуха на чистому запашному сіні, бо вірять, що сьогодні й вони беруть участь у Святій Вечері. Подекуди кутю і узвар накриває обрядовим хлібом - книшем. Кутя для померлих зветься коливом.
Вечерю починають і завершують кутею. Першим споживає її господар. а тоді вже всі члени родини. Особливої послідовності споживання різдвяних страв немає. Якщо на цей час трапиться стороння людина, її теж запрошують до столу. Гість на Святій Вечері, за віруванням наших предків, приносив щастя в дім.
Не забувають на Свят-вечорі і про живих. До них після Святої Вечері посилають дітей зі святковими стравами.Приймаючи їх, господарі дякують і теж передають такі самі страви зі свого столу. Це символізує спорідненість сімей, їхню приязнь і взаємну щедрість. Дітей, які приносять вечерю, частують обдаровують гостинцями.
По вечері вся родина вітає Христове Різдво колядками. Діти граються біля ялинки, тішаться різдвяними подарунками, доки не заснуть.

Комментариев нет:

Отправить комментарий